Roqueredonde, Frankrike

 

Etter å ha vært på dugnadsleir i Tyskland for to år siden, bestemte jeg meg for å prøve dette igjen i sommer. Jeg valgte denne gangen å dra til Frankrike, nærmere bestemt Roqueredonde i tilknytning til La Borie Noble, et ”communitè” hvor mennesker i forskjellige aldre og av ulik nasjonalitet bor og arbeider sammen. Stedet ligger i den sørfranske regionen Languedoc-Rousillon, del av den historiske regionen Languedoc. Filosofien til communiteene er blant annet inspirert av Gandhi, med en økologisk livsstil, hvor de produserer det de trenger av mat og klær selv, altså etter selvbergingsprinsippet. Vi fikk en omvisning på La Borie Noble en dag, da fikk vi se bakeriet, et rom hvor de vevde klær, og et utsalgssted for egenprodusert brukskunst. 

Vi var deltakere fra i alt 9 land; Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Brasil, Tsjekkia og Ukraina. Blant de franske deltakerne var det også noen barnefamilier, i tillegg til en som deltok gjennom CSI. I likhet med oss fra CSI, bodde og spiste de sammen med oss, og deltok i noe av det praktiske arbeidet. Alle deltakerne lå i telt, og vi reiste også en stor lavvo med bålplass i midten på den åpne sletta hvor leiren var. Den brukte vi til underholdning om kvelden noen ganger, og til enkelte workshops. Det var ganske spennende å prøve seg med snekkerarbeid, og se at et lite bygg reiste seg fra grunnen av. Foruten byggingen måtte noe trær og ganske mye stein fjernes. Selv om arbeidet bød på visse språklige utfordringer for meg med begrensede franskkunnskaper, følte jeg at jeg lærte mye om snekkerarbeid under oppføringen av toalettfasilitetene.Selve leiren lå et stykke nord for La Borie Noble, på en slette hvor det lå et gammelt hus, som nå nærmest så ut som en ruin. Det var egentlig meningen at vi deltakerne på dugnadsleiren skulle pusse dette opp, slik at Jeunesse et Non-violence kunne bruke det til sine aktiviteter. Men det viste seg at skadene på det nesten falleferdige huset var for store til at det kunne gjøres på de to ukene vi hadde til disposisjon, så i stedet bygde vi toalettfasiliteter til det kommende ungdomshuset. Selve arbeidet ble gjort helt fra bunnen av, med støping av grunnmur og snekring av toaletthuset. En fagkyndig person som hadde hatt tilknytning til La Borie Noble tidligere instruerte oss i arbeidet. Vi vekslet mellom oppgaver; blanding av sement til grunnmuren, bygging av grunnmur og snekring, så det ble et ganske allsidig arbeid.

Dagene startet med frokost i 8-tiden. For hver dag ble vi inndelt i grupper som hadde ansvar for ulike oppgaver relatert til matlaging, sortering av søppel og rengjøring. Maten var kun vegetarisk, gjerne salat og ris eller pasta med diverse grønnsaksretter til lunsj og middag. På ettermiddagen var det som regel en kaffe- og tepause med noe søtt til. Arbeidsdagen var oppdelt i to økter, en før lunsj, og en om ettermiddagen. Etter lunsj hadde vi som regel en workshop hvor innholdet enten var rollespill eller debatter, filmvisning eller forskjellige leker. Èn workshop handlet dessuten om CSIs historie. For meg var det interessant å se filmer og spille rollespill knyttet til temaet ikke-vold.

-Gaute

Internasjonal Dugnad

18.03.2019

Europa