10 unge frivillige i alderen fra 18-30, kom fra Tsjekkia, Belgia Slovakia, Spania, Slovenia, Tyskland og Ungarn til Sollia for å tilbringe 2 uker med å jobbe på dugnad. De ønsket å bli kjent med Norge og gjøre noe meningsfullt i ferietiden. De fleste av dem har leirerfaring fra flere land i Europa, og et ”work-camp” i Rondane var en ny opplevelse som de aldri vil glemme. De norske gruppeledere, Laura Drivdal og Vegard Lien var på work-camp i Bosnia i fjor og synes det viktig at det arrangeres flere leir i Norge.
Været var nok mye varmere enn de fleste hadde forventa av norsk klima, og det var overraskende for dem at nettene er så lyse. Arbeidsdagene føltes ikke lange, og det var tid om ettermiddagene og kveldene til å tilbringe fritiden med padling og fotturer i Rondane. Vertskapet på Rondetunet og arbeidsledere fra Sollia var fornøyde med innsatsen og føler seg beriket av dette unike besøk i bygda. Sollia er ikke utkant, med et sentrum der verden møtes.
Ryddet turstier
Nyttige oppgaver er det nok av i Sollia i Stor-Elvdal. Med natur og kultur som hovedtema (det var også studiegruppe) gjorde dugnadsgruppen en innsats for å rydde stier i samarbeide med Sollia Fjellstyre og den Nasjonale Turistveien. Jo Overgård, Ole Sollien og Hans Bondahl fra Solliua brukte motorsag mens gjengen ryddet greiner. (Foto med Jo Øvergård). Nå er det bedre utsikt både i langs Vuludalen og ved Sohlbergplassen. Når du kjører bil langs Vuludalen ser du resultatet: den åpne blikk mot elvebredden som nå også er mer tilgjengelig.
Bygget ønskebrønn på Rondetunet
På Rondetunet fikk de en spennendes oppgave: en av gjengen, tegner av yrke, konstruerte utbygning av ”Rondekilden” og design for et kunstverk som skal installeres ved kilden.
Rondekilden er Sollias egen vannkilde, og forbifarende kan dermed få mulighet til å besøke ”ønskebrønnen” og å ta med seg kildevannet. (Fotos fra Rondekilden). En annen oppgave var reparering av varden på Knappen. Den var falt sammen, og det tok ikke lang tid før steinene var på plass igjen.
Kunstprosjekt i Sollia
Ikke bare ren natur, men også kultur er det mye av i Sollia. Dugnadsgjengen stilte opp i endspurten av kunstprosjektet P’Art, som Kunstbanken i Hedmark arrangerte i Sollia i disse dagene. De hjalp kunstnerne fra Finnland, Korea, Tyskland og Norge med siste installasjoner og skilting i Sollia. Tina Buddeberg, Sollias kjente kunstner, er opprinnelig fra Tyskland og setter pris på at ”verden kommer til Sollia”. I Drømmedalen viste hjelperne hva de dugde, da ny gjerde og hagemur skulle installeres (Foto hos Tina), og søndag 1. juli var alle med på den festlige åpningen av kunstprosjektet.
Studiekvelder
Medarrangør av leiren var Fremtiden i Våre Hender. Leirlederne Laura Drivdal og Vegar Lien fra Bergen informerte om organisasjonens miljøarbeid i Norge. Det internasjonale samarbeidet mellom småbrukere i Stor-Elvdal og Kilimanjaro ble presentert av Ilona Drivdal som også er arrangør av leiren og som arbeider for å sette Stor-Elvdal på verdenskartet.
Norsk fjellmat
På Rondetunet stilte Turid Hoffstad og Inge Lavik hytter til overnatting. Den nyrestaurerte restauranten på Rondetunet var mer enn ”feltkjøkkenet”. Arbeidsfolkene fikk nyte norsk fjellmat samtidig som enkelte deltakere inspirerte til utenlandske retter. Kvaliteten på maten er nok mye høyere standard enn det som er vanlig på internasjonale work-camps, roste deltakerne som fikk oppleve norsk natur og matkultur på sitt beste.
(Fotos: hytta på Rondetunet / mat foran ”8-kanten”)
Fritid i naturen
Fritid var absolutt ikke noe problem. Tross hard arbeidsinnsats var det mange turer til fjells.
I invitasjonen ble påkrevd fysisk utholdenhet til utearbeid, og det viste seg at deltakerne var spreke friluftsfolk med erfaring fra ”mountain haiking” i mange land. En søndag tilbrakte gruppa på Rondetunets Hamnseter, med lange turer i området. Sollia Friluftsliv stilte kanoer til disposisjon, og padleturen i Atndalen var en av de uforglemmelige opplevelser. (Foto: lunsj ute). Høydepunket var, bokstavelig talt, den siste helgen med fjellturen fra Dørålseter over Høgronden til Straume. (Fotos fra tur til Høgronden).
Smak på mer
Det er mange flere arbeidsoppgaver som skulle bli unnagjort, flere utfluktsmål ønskes oppnådd, mer er å lære. Med andre ord: alle involverte fikk smak på mer dugnad. Nå vet vi hva det går utpå å være gjestgiver for en internasjonal gruppe, mener verten Turid Hoffstad og initiativtaker Ilona Drivdal som takker Fjellstyret og Kunstbanken for flott samarbeide og Stor-Elvdal kommune for støtte med arbeidsmateriell. Skal det bli leir i årene fremover, ønskes flere organisasjoner og privatpersoner engasjert i planleggingen.
Sollia og verden
Ferie kan være så mye mer enn konsum og stress, sier fornøyde deltakere som foretrekker å lære om land og folk, å få nye venner, og å samarbeide mellom kulturer. Dugnadsarbeid er fredsskapende arbeid på lang sikt. Solliaværinger er verdensborgere, og verden kommer til Sollia. ”Sollia er ikke utkant men sentrum i verden”, som Ola Jonsmoen sa i sin åpningstale søndag 1. juli på Kunstprosjektet P’ART. Hjemme igjen har dugnadsgjengen så mange flotte bilder å vise frem. Rondane, dens natur og kultur, settes på verdenskart, i fotoalbum og nettsider, som et uforglemmelig sted i verden der man gjerne vil komme tilbake til.
-Ilona